Veel mensen komen in mijn praktijk met nek- en schouderklachten, maar zijn zich vaak niet bewust van bijvoorbeeld hun houding of ademhaling. Terwijl dit in veel gevallen kan helpen bij het voorkomen van terugkerende pijn in nek- en schouders (met eventueel hoofdpijn als gevolg).

Wat is jouw houding op dit moment? Zit je dit bericht voorovergebogen op je mobiel te lezen? Sta je te wachten of zit je onderuitgezakt achter een bureau? Bewustwording.. wat gebeurt er als je bij je houding stilstaat?

Ook je ademhaling speelt een belangrijke rol ten opzichte van je spieren. Misschien hou je ongemerkt je adem in om je beter te concentreren. In stresssituaties of een spannend gesprek adem je iets korter en hoger. Je spant hierbij je spieren aan, je lichaam staat op scherp!

Gebeurt dit te vaak, dan gaan de spieren verkrampen en ontstaan er knopen. Ja, dat ga je dan voelen! Dan heb je de keuze om het te negeren of je pakt de bron aan en laat je masseren. Specifieke (ontspannings) oefeningen dragen ook bij aan herstel. Maar het begint natuurlijk allemaal bij bewustwording.