Heb jij weleens last van migraine? Ik had vandaag weer een cliënt met hoofdpijn- en migraineklachten. Migraine is een erg vervelende hoofdpijn die als ondraaglijk kan worden ervaren. De pijn is te herkennen aan een bonzend en kloppende pijn in het hoofd, meestal aan één kant van het hoofd. Bij een hevige aanval kun je misselijk worden en zelfs gaan braken. Ook overgevoeligheid van licht en geluid spelen vaak een rol.

Bestrijden van de pijn

Nu zijn er diverse medicijnen die bijvoorbeeld de bloeddruk omlaag brengen, de pijn verminderen tijdens een aanval of preventief werken om de aanvallen te voorkomen. Hoe en of deze medicatie voor jou werkt, is heel persoonlijk. Maar wat dacht je van triggerpointmassage! Een manier om de mogelijk fysieke oorzaak, samen met andere onderliggende factoren, op te sporen en grondig aan te pakken.

Triggerpoints als oorzaak

De mensen in mijn praktijk die last hebben van migraine hebben allemaal triggerpoints (je weet wel, die gevoelige “knopen”) bij de schouderbladen en/of in de nek. En het is bewezen dat de spierknopen in de bovenrugspieren pijn veroorzaken in de nek met heel vaak hoofdpijn als gevolg. De spieren in de nek daarentegen geven meestal niet direct een pijnlijk gevoel, terwijl de aanwezige (satelliet)triggerpoints wel pijnklachten elders kunnen veroorzaken.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Deze triggerpoints kunnen bijvoorbeeld ontstaan door houdingen waarbij de betreffende spieren langdurig aangespannen blijven om het hoofd op zijn plek te houden, ook wel houdingsstress genoemd. Denk aan autorijden, naar een beeldscherm op verkeerde hoogte kijken of een vooruitstekend hoofd. De spieren raken op deze manier gemakkelijk overbelast. Ook een whiplash of emotionele spanningen kunnen een rol spelen. Een goede zaak dus om dit eens te laten onderzoeken door een masseur.

Zelf masseren

Naast onderzoek en een massage door een masseur, kan je zelf ook aan de slag met enkele massagetechnieken en ontspanningsoefeningen. Let wel op dat je deze technieken laat uitleggen door een masseur die bekend is met de basisregels; in de nek lopen een aantal aders die je moet vermijden!